Tout ce que nous savons sur le Meta Quest 3 Lite
Blog Komete XR

Alles, was wir über die Meta Quest 3 Lite wissen.

bis Nathan Chadaigne auf May 31, 2024

Alles wat we weten over de Meta Quest 3 Lite

De komst van een Meta Quest 3 Lite, of tenminste een goedkopere versie van de Quest 3, lijkt waarschijnlijk. Terwijl de Meta Quest 3 een van de populairste headsets is voor zowel zakelijke gebruikers als consumenten, lijkt Meta erop gebrand om zijn marktaandeel te vergroten.

Wij beschouwen de Quest 3 als een van de meest betaalbare en krachtige headsets voor mixed reality-mogelijkheden. Het is veel goedkoper dan de concurrent Apple Vision Pro.

Komt er een Meta Quest 3 Lite ?

Grote fabrikanten zoals Meta en Apple zijn niet altijd transparant over hun toekomstige producten. We hebben maandenlang gespeculeerd over de Apple Vision Pro voordat deze uiteindelijk werd aangekondigd. Evenzo moeten we opnieuw speculeren over de mogelijke "Quest 3 Lite" van Meta.

Ondanks het ontbreken van officiële aankondigingen of verklaringen zijn de meeste analisten het erover eens dat Meta waarschijnlijk werkt aan iets goedkopers.

The Verge heeft details gepubliceerd van een gelekte interne vergadering van Meta, waarin de vice-president voor VR verklaarde dat er een toegankelijker headset zou komen in 2024. Elders hebben techliefhebbers renders en ontwerpconcepten gelekt voor twee verschillende en goedkopere versies van de Meta Quest-headset: de Meta Quest 3 Lite en de Quest 3S.

Bovendien is de prijs van de Meta Quest 2 constant gedaald, wat erop zou kunnen wijzen dat Meta en zijn partnerverkopers proberen de resterende voorraad te verschuiven voordat er een nieuwe oplossing komt.

Releasedatum en prijs van de Meta Quest 3 Lite

Releasedatum en prijs van de Meta Quest 3 Lite

Als Meta een goedkopere versie van de Meta Quest 3 zou uitbrengen, is het onmogelijk te weten wanneer deze beschikbaar zal zijn. Als we de hierboven genoemde gelekte vergadernotities mogen geloven, kunnen we deze oplossing in 2024 zien.

Meta brengt vaak nieuwe hardware uit in oktober, net op tijd voor het vakantieseizoen, en het bedrijf zou de headset kunnen aankondigen tijdens zijn Meta Quest Gaming Showcase dit jaar.

Wat de prijs betreft, kunnen we alleen maar speculeren. Op basis van geruchten en eerdere hardware-releases is de kans groot dat we kunnen verwachten dat het apparaat qua prijs vergelijkbaar is met een headset van de vorige generatie. Het zal goedkoper zijn dan de Quest 3, maar afhankelijk van de nieuwe functies zou het een iets hogere prijs kunnen hebben dan de Quest 2.

Het ontwerp: Hoe zal de Lite-headset eruitzien?

Hoewel we niet veel informatie hebben gezien over de Meta Quest 3 Lite, zelfs niet van industriële analisten, hebben veel opkomende lekken zich gericht op het potentiële ontwerp van de headset. De meest significante factor waarop de meeste lekken de aandacht vestigen, is dat de Lite-headset waarschijnlijk het Fresnel-lenssysteem van de Quest 2 zal gebruiken in plaats van de pancake-lenzen van de Quest 3.

Fresnel-lenzen zijn veel goedkoper, waardoor Meta de kosten van zijn "betaalbare" apparaat kan verlagen, maar ze kunnen de headset iets omvangrijker maken. De gepresenteerde afbeeldingen die op sociale media zijn gelekt, bevatten "frontcamera's", die iets groter zijn dan die van de Quest 2.

Dit verschil in ontwerp zou kunnen betekenen dat de Quest 3 Lite betere camera's heeft dan de Quest 2, wat zou stroken met een beslissing om kleurenpassthrough op de goedkopere headset te behouden. Hoewel er geen garantie is dat deze functie zal verschijnen, heeft de directeur engineering voor XR-technologie bij Meta gezegd dat hij ervan overtuigd is dat passthrough en mixed reality standaard zullen worden op toekomstige headsets.

Er is echter een grote kans dat de headset geen dieptetracking en meer geavanceerde MR-functies zal ondersteunen. De specificaties zullen waarschijnlijk enigszins beperkt zijn. Desalniettemin moeten we een soort "mixed reality-headset" verwachten, vergelijkbaar in ontwerp en stijl met de Quest 3 en de Quest 2.

Meta Quest 3 Lite: De potentiële technische specificaties

We hebben beperkte informatie over de potentiële specificaties van de Meta Quest 3 Lite, maar een gelekte Zoom-presentatie waarin een "Meta Quest 3S" werd getoond, heeft analisten enkele inzichten gegeven. Volgens de gelekte afbeeldingen zal de Lite-versie van de headset een iets lagere schermresolutie (1832 x 1920) hebben dan de Quest 3. Dit betekent dat deze overeenkomt met het scherm van de Quest 2.

Resolutie 1832 x 1920 (gelijk aan de Quest 2)
Opslag Tot 256 GB
Processor Waarschijnlijk Snapdragon XR2 Gen 2
Lenzen Fresnel-lenzen (in plaats van pancake-lenzen)
Frontcamera's Groter dan die van de Quest 2
Kleurenpassthrough Mogelijkheid om kleurenpassthrough te behouden
Mixed reality-functies Vergelijkbaar met de Quest 3, maar waarschijnlijk zonder dieptetracking en geavanceerde MR-functies
Controllers Mogelijk zonder controllers, wat geavanceerde handtracking vereist

De Lite komt waarschijnlijk ook met tot 256 GB opslag, terwijl de Quest 3 tot 512 GB biedt. Een specifieke specificatie die nog niet volledig is bevestigd, is de chipset van het apparaat. Sommige analisten denken dat de Quest 3 Lite dezelfde Snapdragon XR2 Gen 2-chipset zal hebben als de Quest 3. Dit zou kunnen betekenen dat, hoewel Meta de kosten in verschillende gebieden verlaagt, het nog steeds dezelfde interne functionaliteit wil bieden als de headset met volledige prijs.

Als de Meta Quest 3 Lite vergelijkbare mixed reality-mogelijkheden en dezelfde chipset heeft als de Quest 3, kan deze mogelijk toegang krijgen tot vergelijkbare software (alles wat zich in de Quest store bevindt). Als de specificaties aanzienlijk slechter zijn, kunnen we zien dat Meta inhoud lanceert in de Quest store die exclusief is voor de Quest 3 en apparaten van hogere kwaliteit.

Interessant is dat sommige analisten denken dat de Meta Quest 3 Lite zonder controllers wordt geleverd om de prijs te verlagen. Hoewel Meta de handtrackingmogelijkheden door de jaren heen heeft verbeterd, kan het ontbreken van controllers nog steeds een probleem zijn, afhankelijk van de mixed reality-mogelijkheden van de Quest 3 Lite.

De goedkopere Quest 3: Wat we hopen te zien

Op dit moment laat het gebrek aan officiële informatie over de Meta Quest 3 Lite iedereen in verwarring achter. Wanneer alles wat we hebben geruchten zijn, is het moeilijk te weten wat we kunnen verwachten. Om een echt waardevolle oplossing te bieden, zou Meta de Snapdragon XR2 Gen 2-chipset in de Quest 3 moeten behouden en hoge kwaliteit specificaties moeten handhaven.

Anders zou het gewoon de Quest 2 repliceren. Als het bedrijf ervoor kiest om Fresnel-lenzen te gebruiken in plaats van pancake-lenzen en de resolutie te verlagen, moet het andere manieren vinden om de gebruikerservaring te verbeteren. Dit zou kunnen betekenen dat elementen zoals kleurenpassthrough van de Quest 3 behouden blijven.

Daarnaast hebben we geavanceerde handtrackingmogelijkheden nodig als het bedrijf van plan is de controllers uit het Quest 3 Lite-pakket te verwijderen.

Ik hoop ook dat Meta enkele van de comfortproblemen van de Meta Quest 2 met zijn betaalbare headset zal aanpakken. De Quest 2 had moeite met beperkte IPD-aanpassingsopties en een omvangrijke hoofdband. Als Meta zijn Lite-headset lichter, comfortabeler en aanpasbaarder kan maken, zal het waarschijnlijk een breder scala aan gebruikers aanspreken.

Hinterlasse einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.